Rižoto od gljiva

  • Kopiraj link u međuspremnik
Rižoto od gljiva main image
Razina pripreme
Jednostavno
Vrijeme pripreme
10 Minute
Vrijeme kuhanja
20 Minute
Porcija
4 ljudi
Rižoto od gljiva glavno je jelo talijanske kuhinje i veliki klasik zimske sezone. I oni veći tradicionalisti cijenit će ovu interpretaciju u kojoj se okus lisičarki spaja s nježnim okusom poriluka i hrskavom teksturom slanine.
Rižoto od gljiva ingredients
Bez glutenska
Raznovrsna

Sastojci

  • Riža Arborio 300 g
  • Gljive 300 g
  • Poriluk 2
  • Slanina 30 g
  • Ekstra djevičansko maslinovo ulje 2 pune žlice
  • Maslac 30 g
  • Bijelo vino 1 čaša
  • Temeljac 1 l
  • Ribani Grana sir 3 pune žlice
  • Sol i papar prema ukusu

Koraci

1. Za početak, poriluk očistite tako da uklonite korijen, vanjske listove i najtvrđi zeleni dio, zatim operite i narežite.
2. Zatim očistite i narežite gljive, a slaninu narežite na trakice.
3. Zagrijte temeljac u loncu.
4. Stavite posudu na štednjak; u posudu ulijte ulje, dodajte slaninu, poriluk i gljive te pustite da svi sastojci porumene.
5. Dodajte rižu i pirjate 1-2 minute, miješajući drvenom kuhačom; ulijte bijelo vino i pustite da ispari na jakoj vatri.
6. Malo po malo dodajte vruću juhu i nastavite kuhati rižu 15-18 minuta uz povremeno miješanje.
7. Sklonite rižoto s vatre dok je još mekan i al dente, dodajte mu kockice maslaca i naribani sir Grana Padano te promiješajte; pustite da malo odstoji i poslužite vruće.