Rižoto od gljiva glavno je jelo talijanske kuhinje i veliki klasik zimske sezone. I oni veći tradicionalisti cijenit će ovu interpretaciju u kojoj se okus lisičarki spaja s nježnim okusom poriluka i hrskavom teksturom slanine.
Sastojci
- Riža Arborio 300 g
- Gljive 300 g
- Poriluk 2
- Slanina 30 g
- Ekstra djevičansko maslinovo ulje 2 pune žlice
- Maslac 30 g
- Bijelo vino 1 čaša
- Temeljac 1 l
- Ribani Grana sir 3 pune žlice
- Sol i papar prema ukusu
Koraci
1.
Za početak, poriluk očistite tako da uklonite korijen, vanjske listove i najtvrđi zeleni dio, zatim operite i narežite.
2.
Zatim očistite i narežite gljive, a slaninu narežite na trakice.
3.
Zagrijte temeljac u loncu.
4.
Stavite posudu na štednjak; u posudu ulijte ulje, dodajte slaninu, poriluk i gljive te pustite da svi sastojci porumene.
5.
Dodajte rižu i pirjate 1-2 minute, miješajući drvenom kuhačom; ulijte bijelo vino i pustite da ispari na jakoj vatri.
6.
Malo po malo dodajte vruću juhu i nastavite kuhati rižu 15-18 minuta uz povremeno miješanje.
7.
Sklonite rižoto s vatre dok je još mekan i al dente, dodajte mu kockice maslaca i naribani sir Grana Padano te promiješajte; pustite da malo odstoji i poslužite vruće.