Tko nikada nije bio u iskušenju da kuša Rum Babu? Tako mekana i sočna, pogotovo nakon umakanja u aromatični sirup, što je ključ ovog recepta.
Sastojci
- Brašno 125 g
- Maslac 50 g
- Jaja 2
- Žumanjci 1
- Miljeko 15 ml
- Šećer u prahu 15 g
- Pivski kvasac 15 g
- Sol prstohvat
- Bosiljak 30 g
- Metvica 30 g
- Voda 500 ml
- Šećer 250 g
- Limun 1
- Rum 250 ml
- Majčina dušica 15 g
Koraci
1.
U mikser stavite brašno i kvasac i kratko promiješajte.
2.
Pomiješajte mlijeko, jaja i žumanjak u posebnoj posudi, dobro promiješajte.
3.
Dodajte šećer i sol, pa ponovno promiješajte.
4.
Ulijte smjesu od jaja u brašno i kvasac te umijesite mikserom.
5.
Dodajte maslac, prethodno omekšan na sobnoj temperaturi i umiješajte u tijesto.
6.
Tijesto prebacite u slastičarsku vrećicu i sipajte u maslacem namazane kalupe, punite ih do cca 1 cm od ruba.
7.
Ostavite tijesto da se diže pola sata na toplom mjestu ili u pećnici tako da odaberete funkciju dizanja tijesta na 30°C.
8.
U međuvremenu, pripremite sirup tako što ćete, u malo vode koju ste zagrijali u mikrovalnoj pećnici na 750 W, 4 minute, dodati 250 g šećera, rum, bosiljak, metvicu, majčinu dušicu i koricu limuna. Ostavite sastojke da se lijepo spoje i pokrijte poklopcem.
9.
Kad se tijesto u kalupima diglo, kalupe s tijestom stavite na keramičku ploču pogodnu za pečenje.
10.
Ploču s kalupima stavite u mikrovalnu pećnicu, odaberite ventilirano kuhanje i namjestite temperaturu na 180°C, 20 minuta.
11.
Kad su gotove, rum babe izvadite iz kalupa i umočite u sirup.
12.
Nakon što upiju sirup, posložite ih na tanjure i ukrasite jestivim cvjetićima nježnih boja.