Rum baba od metvice

  • Kopiraj link u međuspremnik
Rum baba od metvice main image
Razina pripreme
Srednje
Vrijeme pripreme
45 Minute
Vrijeme kuhanja
Chefplus: 20 min
Supreme: 20 min
Porcija
4 ljudi
Tko nikada nije bio u iskušenju da kuša Rum Babu? Tako mekana i sočna, pogotovo nakon umakanja u aromatični sirup, što je ključ ovog recepta.
Rum baba od metvice ingredients
Vegetarijanska
Raznovrsna

Sastojci

  • Brašno 125 g
  • Maslac 50 g
  • Jaja 2
  • Žumanjci 1
  • Miljeko 15 ml
  • Šećer u prahu 15 g
  • Pivski kvasac 15 g
  • Sol prstohvat
  • Bosiljak 30 g
  • Metvica 30 g
  • Voda 500 ml
  • Šećer 250 g
  • Limun 1
  • Rum 250 ml
  • Majčina dušica 15 g

Koraci

1. U mikser stavite brašno i kvasac i kratko promiješajte.
2. Pomiješajte mlijeko, jaja i žumanjak u posebnoj posudi, dobro promiješajte.
3. Dodajte šećer i sol, pa ponovno promiješajte.
4. Ulijte smjesu od jaja u brašno i kvasac te umijesite mikserom.
5. Dodajte maslac, prethodno omekšan na sobnoj temperaturi i umiješajte u tijesto.
6. Tijesto prebacite u slastičarsku vrećicu i sipajte u maslacem namazane kalupe, punite ih do cca 1 cm od ruba.
7. Ostavite tijesto da se diže pola sata na toplom mjestu ili u pećnici tako da odaberete funkciju dizanja tijesta na 30°C.
8. U međuvremenu, pripremite sirup tako što ćete, u malo vode koju ste zagrijali u mikrovalnoj pećnici na 750 W, 4 minute, dodati 250 g šećera, rum, bosiljak, metvicu, majčinu dušicu i koricu limuna. Ostavite sastojke da se lijepo spoje i pokrijte poklopcem.
9. Kad se tijesto u kalupima diglo, kalupe s tijestom stavite na keramičku ploču pogodnu za pečenje.
10. Ploču s kalupima stavite u mikrovalnu pećnicu, odaberite ventilirano kuhanje i namjestite temperaturu na 180°C, 20 minuta.
11. Kad su gotove, rum babe izvadite iz kalupa i umočite u sirup.
12. Nakon što upiju sirup, posložite ih na tanjure i ukrasite jestivim cvjetićima nježnih boja.