Tortelini su zaštitni znak talijanske kuhinje, ali nemojte se bojati sami ih praviti: napraviti ih kod kuće lakše je nego što mislite. Među svim mogućim nadjevima, nadjev od patlidžana jedan je od najmirisnijih, pogotovo ako ga složite s raguom od povrća.
Sastojci
- Svježa tjestenina 300 g
- Patlidžan 500 g
- Šalot (ljutika) 1
- Svježe, sitno nasjeckane rajčice 80 g
- Bosiljak nekoliko listova
- Ekstra djevičansko maslinovo ulje 2 jušne žlice
- Sol i papar po želji
- - Za pripremu povrtnog ragua:
- Tikvice 200g
- Mrkva 150 g
- Stabljika celera 1
- Režanj češnjaka 1
- Bosiljak nekoliko listova
- Naribani parmezan 30 g
- Ekstra djevičansko maslinovo ulje 2 jušne žlice
- Sol i papar po želji
Koraci
1.
Počnimo s raguom!
2.
Prvo operite i narežite povrće.
3.
Zagrijte ulje u tavi i dodajte češnjak.
4.
Dodajte i mrkvu i celer. Miješajte ih 3 minute, a zatim poprskajte s 5 žlica vode. Dodajte i prstohvat soli. Kuhajte na srednjoj vatri 10 minuta.
5.
Nakon toga, vrijeme je da dodate tikvice. Držite posudu na vatri još 3-4 minute. Zatim dodajte bosiljak, sol i papar po ukusu.
6.
Za tortelline:
7.
Operite patlidžane. Zatim ih prerežite na pola, po dužini. Nožem napravite vodoravne rezove u pulpi: to će omogućiti toplini da prodre u patlidžan i pomoći u uklanjanju viška vode.
Zagrijte pećnicu na 200°C i pecite patlidžane 15-20 minuta. Kad su gotovi , izvadite ih i nježno izdubite pulpu žlicom. Kad ste odstranili svu pulpu, sitno je nasjeckajte.
8.
Uzmite ljutiku i nasjeckajte ju vrlo sitno. U tavi zagrijte ulje i pirjajte dok ne poprimi lijepu zlatnu boju. Zatim dodajte i sitno nasjeckani patlidžan i rajčicu te promiješajte. Dok se kuha dodajte prstohvat soli i papra. Držite tavu na vatri dok se umak (koji će vam biti nadjev za tortelline) ne reducira. Na kraju nasjeckajte bosiljak i dodajte ga u umak.
9.
Vrijeme je da razvaljate tijesto za tjesteninu! Ovo može biti težak posao, ali pazite da razvaljate tjesteninu vrlo tanko. Kada je to gotovo, rasporedite ukusni umak koji ste napravili i napravite tortelline.
10.
Napunite lonac vodom i stavite ga na vatru.
11.
Kada zavrije, lagano stavite tortelline u lonac i kuhajte ih ne više od 3-4 minute.
12.
Zatim procijedite tortelline, dodajte svoj ukusni ragu i poslužite vruće.
Napokon, uživajte!