Boja šafrana, dimljeni okus špeka i svježina tikvica u umaku koji je prizor za oči i poslastica za nepce. Probajte s kratkom tjesteninom za brzo i ukusno prvo jelo.
Sastojci
- Penne tjestenina 300 g
- Kockice šunke ili slanine 80 g
- Tikvica srednje veličine 5
- Vrhnje za kuhanje 200 ml
- Majčina dušica nekoliko grančica
- Šafran 1 vrećica
- Ekstra djevičansko maslinovo ulje prema ukusu
- Pola šalota (ljutike)
- Sol i papar prema ukusu
Koraci
1.
Uklonite vrhove s tikvica, operite ih i narežite na polumjesece.
Zatim nasjeckajte ljutiku.
2.
Uključite ploču za kuhanje.
Na nju stavite veliku tavu koja se ne lijepi, nalijte malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja i kad se zagrije dodajte ljutiku.
3.
Zagrijavajte oko dvije minute, zatim dodajte slaninu: kuhajte na srednjoj vatri 10 minuta, zatim dodajte tikvice i nastavite kuhati oko 15 minuta, također posolite i popaprite.
4.
Šafran otopite u vrhnju za kuhanje i dodajte tikvicama: zagrijte i začinite majčinom dušicom.
5.
Skuhajte penne tjesteninu, al dente, i začinite je umakom.